Ingrediencie

Na mäsovú omáčku:

  • 1 veľká biela cibuľa
  • 2 mrkvy
  • 2 zeler
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 750 g mletého chudého hovädzieho mäsa
  • 1 ČL sušenej bazalky
  • 1 ČL sušeného oregana
  • 1 kocka hovädzieho vývaru
  • 2 lyžice paradajkovej pasty
  • 200 ml červeného vína
  • 3 x 400 g plechoviek lúpaných paradajok v šťave
  • 1 ČL cukru
  • soľ a korenie

 

Bešamel:

 

Zvyšok:

Príprava

  1. Cibuľu, mrkvu a zeler nakrájame na veľmi malé kúsky. Potom všetko vložte do veľkého hrnca alebo na panvicu s vysokými stenami s vekom s trochou olivového oleja. Prikryjeme pokrievkou a na miernom ohni za občasného miešania varíme 15 minút, kým všetko nezmäkne.
  2. Pridajte mletý cesnak a premiešajte, varte niekoľko minút.
  3. Pridáme mleté ​​hovädzie mäso a varíme na stredne vysokej teplote, kým nezačne hnednúť.  Pridajte sušené bylinky, paradajkový pretlak, nadrobenú kocku hovädzieho vývaru a červené víno. Varíme, kým sa víno nezredukuje.
  4. Konzervované paradajky rozdrvte rukami a pridajte na panvicu (ak chcete, môžete použiť nakrájané, avšak celé paradajky sú vo všeobecnosti kvalitnejšie).  Pridáme cukor, potom omáčku necháme variť na miernom ohni aspoň 30 minút za pravidelného miešania. Čím dlhšie môžete omáčku variť, tým lepšie, pretože to pomôže rozvinúť chute (ideálna je 1 hodina na strednom, potom miernom ohni…alebo si omáčku môžete pripraviť aj vopred a potom ju nechať odležať veko, kým to nebude potrebné).
  5. Dochutíme soľou a korením. Pripravenú omáčku si odložíme bokom, kým pripravíme ostatné prvky.
  6. Predhrejeme si rúru na 180 °C a pripravíme si veľkú formu na pečenie.
  7. Vezmite veľkú misku a naplňte ju vriacou vodou. Plátky lasagní položte okolo okraja misy tak, aby boli aspoň do polovice pokryté vodou, potom ich namočte na 3-4 minúty a následne ich otočte, aby celý plát zmäkol. Môžete ich tiež umiestniť celé do vody, ale buďte opatrní, pretože sa môžu trochu prilepiť. Kým sa pláty lasagní namáčajú, môžete si pripraviť bešamel omáčku.
  8. Pripravíme si bešamelovú omáčku, mlieko, maslo a múku vložíme do strednej panvice na miernom ohni. Jemne zahrievame, pri neustálom miešaní 12 až 15 minút alebo do zhustnutia. Nastrúhajte do troch štvrtín parmezánu a poriadne nastrúhajte muškátový oriešok. Okoreníme podľa chuti a potom odstavíme.
  9. Teraz zostavte lasagne! Pridajte tretinu mäsovej omáčky do pekáča a rozložte ju na tenkú rovnomernú vrstvu. Prikryjeme čiastočne uvarenými plátmi lasagní. Potom polejte tretinou bešamel omáčky. Opakujte, kým nebudete mať tri vrstvy mäsovej omáčky/lasagnových plátov/bešamel omáčky.