Ingrediencie

Cesto:

 

Plnka:

  • 350 g vykôstkovaných datlí
  • 125 ml nesladeného mandľového mlieka
  • 25 ml javorového sirupu
  • 150 g kokosového oleja
  • 1 ČL vanilkového extraktu

 

Poleva:

  • 150 g kokosového oleja
  • 5 lyžíc kakaového prášku
  • 2 ČL javorového sirupu

Príprava

  1. Štvorcovú tortovú formu s priemerom 20 cm vymastíme a vystelieme papierom na pečenie. Kešu oriešky a ovsené vločky vysypeme do kuchynského robota a rozdrvíme na jemno. Pridáme ďatle a kokosový olej a znova premiešame. Preložíme do formy a lyžicou roztlačíme orieškovú zmes do kompaktnej, rovnomernej vrstvy, ktorá pokrýva základ. Počas prípravy náplne nechajte vychladnúť.
  2. Na plnku pridáme ďatle, mandľové mlieko, javorový sirup a kokosový olej do hrnca so štipkou soli a privedieme do varu. Varíme 2-3 minúty, kým nie sú datle naozaj mäkké. Karamel trochu schladíme, potom ho vložíme do mixéra, pridáme vanilkový extrakt a rozmixujeme na hladké pyré. Ak je zmes príliš sladká, pridajte ešte trochu soli. Nalejte na orechový základ a rozotrite po bokoch formy, aby bol povrch čo najhladší. Počas prípravy polevy nechajte vychladnúť.
  3. V hrnci jemne zohrejte kokosový olej, kým sa neroztopí. Odstavíme z ohňa a zašľaháme kakao a javorový sirup, kým nezostanú žiadne hrudky. Polevu nalejeme na karamelovú vrstvu a vrátime do chladničky aspoň na 3 hodiny alebo kým pevne nestuhne.