Ingrediencie
Cesto:
- 150 g kešu orieškov
- 50 g ovsených vločiek (Bio Bezlepkové Ovsené Vločky)
- 4 ďatle bez kôstok
- 50 g kokosového oleja, roztopený
Plnka:
- 350 g vykôstkovaných datlí
- 125 ml nesladeného mandľového mlieka
- 25 ml javorového sirupu
- 150 g kokosového oleja
- 1 ČL vanilkového extraktu
Poleva:
- 150 g kokosového oleja
- 5 lyžíc kakaového prášku
- 2 ČL javorového sirupu
Príprava
- Štvorcovú tortovú formu s priemerom 20 cm vymastíme a vystelieme papierom na pečenie. Kešu oriešky a ovsené vločky vysypeme do kuchynského robota a rozdrvíme na jemno. Pridáme ďatle a kokosový olej a znova premiešame. Preložíme do formy a lyžicou roztlačíme orieškovú zmes do kompaktnej, rovnomernej vrstvy, ktorá pokrýva základ. Počas prípravy náplne nechajte vychladnúť.
- Na plnku pridáme ďatle, mandľové mlieko, javorový sirup a kokosový olej do hrnca so štipkou soli a privedieme do varu. Varíme 2-3 minúty, kým nie sú datle naozaj mäkké. Karamel trochu schladíme, potom ho vložíme do mixéra, pridáme vanilkový extrakt a rozmixujeme na hladké pyré. Ak je zmes príliš sladká, pridajte ešte trochu soli. Nalejte na orechový základ a rozotrite po bokoch formy, aby bol povrch čo najhladší. Počas prípravy polevy nechajte vychladnúť.
- V hrnci jemne zohrejte kokosový olej, kým sa neroztopí. Odstavíme z ohňa a zašľaháme kakao a javorový sirup, kým nezostanú žiadne hrudky. Polevu nalejeme na karamelovú vrstvu a vrátime do chladničky aspoň na 3 hodiny alebo kým pevne nestuhne.