Ingrediencie
Bezlepkové pizza cesto:
- 400 g bezlepkovej múky (Mehl Farine Univerzálna Zmes Múky)
- 2 vrchovaté lyžice zlatého kryštálového cukru
- 2 ČL bezlepkového prášku do pečiva
- 1 ČL soli
- 1 lyžička xantánovej gumy
- 5 lyžíc olivového oleja
Na omáčku:
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 malá cibuľa, nakrájaná nadrobno
- 1 x 400 g konzervy nakrájaných paradajok
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- 1 ČL práškového cukru
- bazalka
- 2 x 125 g guľôčky mozzarelly
Príprava
- Rúru vyhrejeme na 220 C° a vložíme do nej dva plechy na pečenie.
- V malom hrnci zohrejeme olej a na miernom ohni opečieme cibuľu so štipkou soli kým nezmäkne. Pridáme nakrájané paradajky, pretlak a cukor a privedieme do mierneho varu. Za pravidelného miešania varte odokryté 25 – 30 minút alebo kým sa nezredukuje a nezhustne. Omáčku rozmixujte tyčovým mixéromdo hladka. Okoreníme podľa chuti a premiešame s bazalkou. Nechajte trochu vychladnúť.
- Vypracujte cesto: vo veľkej mise zmiešajte múku, cukor, prášok do pečiva, soľ a xantánovú gumu. V strede urobíme jamku a nalejeme 250 ml teplej vody a olivového oleja. Ak sa cesto zdá trochu suché, pridajte ďalších 20 ml teplej vody. Pred použitím uchovávajte vo vzduchotesnej nádobe alebo zakrytej miske v chladničke maximálne 24 hodín. Zľahka pomúčime ďalšie dva plechy na pečenie. Cesto rozdelíme na dve časti a prstami rozvaľkáme na 20 – 25 cm kolieska na plechu.
- Základy dokončíme tenkou vrstvou omáčky a natrhanej mozzarely. Plechy položíme na predhriate plechy v rúre a pečieme 8 – 10 minút, alebo kým okraje nebudú chrumkavé.