Ingrediencie

Bezlepkové pizza cesto:

  • 400 g bezlepkovej múky (Mehl Farine Univerzálna Zmes Múky)
  • 2 vrchovaté lyžice zlatého kryštálového cukru
  • 2 ČL bezlepkového prášku do pečiva
  • 1 ČL soli
  • 1 lyžička xantánovej gumy
  • 5 lyžíc olivového oleja

 

Na omáčku:

  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 malá cibuľa, nakrájaná nadrobno
  • 1 x 400 g konzervy nakrájaných paradajok
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • 1 ČL práškového cukru
  • bazalka
  • 2 x 125 g guľôčky mozzarelly

Príprava

  1. Rúru vyhrejeme na 220 C° a vložíme do nej dva plechy na pečenie.
  2. V malom hrnci zohrejeme olej a na miernom ohni opečieme cibuľu so štipkou soli kým nezmäkne. Pridáme nakrájané paradajky, pretlak a cukor a privedieme do mierneho varu. Za pravidelného miešania varte odokryté 25 – 30 minút alebo kým sa nezredukuje a nezhustne. Omáčku rozmixujte tyčovým mixéromdo hladka. Okoreníme podľa chuti a premiešame s bazalkou. Nechajte trochu vychladnúť.
  3. Vypracujte cesto: vo veľkej mise zmiešajte múku, cukor, prášok do pečiva, soľ a xantánovú gumu. V strede urobíme jamku a nalejeme 250 ml teplej vody a olivového oleja. Ak sa cesto zdá trochu suché, pridajte ďalších 20 ml teplej vody. Pred použitím uchovávajte vo vzduchotesnej nádobe alebo zakrytej miske v chladničke maximálne 24 hodín. Zľahka pomúčime ďalšie dva plechy na pečenie. Cesto rozdelíme na dve časti a prstami rozvaľkáme na 20 – 25 cm kolieska na plechu.
  4. Základy dokončíme tenkou vrstvou omáčky a natrhanej mozzarely. Plechy položíme na predhriate plechy v rúre a pečieme 8 – 10 minút, alebo kým okraje nebudú chrumkavé.