Ingrediencie
Korpus
- 330 g bezlepkové maslové sušienky
- 2 lyžice cukru
- 1/4 lyžičky muškátového orieška
- 4 polievkové lyžice rozpusteného masla
Plnka:
- 250 g mascarpone
- 150 g cukru
- 4 vajcia
- 2 PL sladkej ryžovej múky alebo kukuričného škrobu
- 250 g kyslej smotany
- 1/4 lyžičky vanilky
Poleva z kyslej smotany:
- 250 g kyslej smotany
- 1/4 šálky cukru
- 1 lyžička vanilky
Čerešňová náplň:
- 500 g čerešní
- 1/4 lyžička vanilky
- 1/2 šálky vody
- 1 šálka kryštálového cukru
- 4 PL kukuričného škrobu
Príprava
- Rúru si predhrejeme na 165°C.
- Maslové sušienky dáme do mixéra a rozdrvíme na prášok. Pridáme cukor a muškátový oriešok a dôkladne premiešame. Roztopíme si maslo a vylejeme na rozdrvené sušienky. Poriadne pomiešame, aby sa sušienky nasiakli. Zmes utlačíme na dno tortovej formy a uložíme ju do chladničky.
- Do misy si dáme mascarpone, cukor a vymiešame tuhý krém.
- Postupne pridáme vajíčka, jedno po druhom. Pridáme sladkú ryžovú múku, kyslú smotanu a vanilku. Šľaháme na maximum do hladka. Zmes nalejeme do formy a pečieme 45 minút.
- Kým sa cheesecake pečie, zmiešame zvyšnú kyslú smotanu, cukor a vanilku, šľaháme, kým nebude hladká a zmiešaná.
- Na upečený cheesecake natrieme polevu z kyslej smotany a pečieme ďalších 15 minút. Po dopečení necháme cheesecake ešte hodinu v rúre.
- Plnka na čerešňový koláč: Všetky ingrediencie zmiešame vo veľkej panvici. Privedieme do varu; znížime teplotu na minimum a za častého miešania varíme asi 10 minút. Necháme vychladnúť. Tesne pred podávaním natrieme na vychladený cheesecake čerešne.